Spaarrente historisch laag

De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,25%. Bij de drie grootbanken is het rendement op het spaargeld zelfs nog maar 0,05%. Wederom een nieuw laagterecord. Bij Triodos en Van Lanschot Bankiers wordt er zelfs helemaal geen spaarrente meer gegeven. Zij bedienen namelijk een specifieke doelgroep, respectievelijk ‘groene’ en vermogende klanten.

Deze lage spaarrente is het gevolg van stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB drukt de spaarrente om de consumptie en investeringen te stimuleren. Hierdoor is de hypotheekrente tevens laag en kunnen consumenten goedkoop geld lenen.

Wat zijn de verwachten voor 2018

De beslissing van de ECB om het stimuleringsbeleid voorzichtig af te bouwen wegens de economische groei, zal nog weinig effect hebben op de spaarrente. De beleidsrente blijft negatief en ‘goedkoop geld’ blijft in de markt. In september 2018 wordt er pas weer gesproken over het verder afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Plus Online verwacht dan ook dat de spaarrente in 2018 laag blijft en mogelijk verder daalt.

Alternatieve investering

Bent u op zoek naar een alternatieve investering? Denk dan ook eens aan een recreatiewoning. Wij hebben diverse recreatieve projecten in ontwikkeling en verkoop. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de ins en outs van een dergelijke investering.